Březen 2011

DETOX - jablkové recepty

13. března 2011 v 14:28 | Rákel |  ►Ingredience a recepty◄
Strouhaná jablka se skořicí
Ingredience:
  • 400g jablek
  • 1 kávová lžička mleté skoříce
Tento jednoduchý pokrm se může stát pro mnohé z nás skutečným dezertem, obzvlášť když máme svůj jídelníček omezený kvůli oslabené slinivce. Strouhaná jablka posypaná skořicí jsou velice chutným samostatným jídlem a dobře se hodí na odpolední svačinu. Příprava je snadná. Jablka dobře omyjeme, oloupeme a na strouhátku nebo v robotu nastrouháme na hrubo.
V misce je zlehka posypeme mletou skořicí a co nejdříve konzumujeme, dokud nezačnou oxidovat. Mají nevšední příchuť podobnou jablečnému štrúdlu a chutnají velice sladce. Ničím nepřislazujeme.


Dietní jablečná kaše
Ingredience:
  • 350 g jablek
  • ½ lžičky mleté skořice v BIO kvalitě
  • malá špetka mletého hřebíčku
Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme. V hrnci je podlijeme vodou a krátce podusíme.
Přidáme skořici a trošku mletého hřebíčku. Nejen pro vůni, ale především pro léčebné účinky. Jablečnou kaši podáváme teplou, jako očistné a odlehčující jídlo, většinou místo večeře.

KASEIN Na Noc A Proč?

12. března 2011 v 14:22 | Rákel |  ►Rady pro všechny◄
TVAROH OBSAHUJE PŘÍRODNÍ KASEIN VE SPOJENÍ S VHODNÝMI AMINOKYSELINAMI - ČÍMŽ UŠETŘÍ NAŠI KAPSU (NA ROZDÍL OD PROTEINU) NEBOŤ NÁM DÍVKÁM STAČÍ 125G - TO JE PŮL KRABIČKY - MŮŽETE SNÍST I CELOU POKUD MÁTE BĚHEM DNE NEDOSTATEK BÍLKOVIN
Dotazy jsou vítány... :o)

CARDIO Na Ráno / Na Zahřátí Před Cvičením

5. března 2011 v 15:22 | Rákel |  ►Cviky a cvičení◄

Intervalový trénink - vhodný ještě před snídaní nebo jako kardio na rozcvičení :-)
05 sekund přestávka na připsání počtu udělaných cviků
15 sekund na cviky
Celkem 12 kol (6 kol jeden cvik)
▼▼▼▼ High knees
4 minute pre breakfast workout
▼▼▼▼ Mountain Climber


Sacharidové vlny II.

5. března 2011 v 14:36 | Rákel |  ►Rady pro všechny◄
Po Sacharidových vlnách I. přichází pokračování...

Sacharidové vlny I.

5. března 2011 v 14:32 | Rákel |  ►Rady pro všechny◄
Ahojte,
tohle je dlouhej článek... Takže doporučuju číst jen těm, které sacharidové vlny zajímají...
Je to spíš článek pro mě, abych to nemusela hledat až se zase rozhodnu vlny držet :o)


INGREDIENCE - Kakaové Boby

5. března 2011 v 14:30 | Rákel |  ►Ingredience a recepty◄

Kakaovník je malý strom, 4-8m vysoký, pocházející z hlubokých tropických oblastí Jižní Ameriky. Jeho semena se používají k výrobě čokolády i kakaového nápoje.
V předkolumbovské Americe to byla ovšem významná surovina sloužící jako platidlo. Aztékové v něm viděli dar boha Quetzalcoatla (okřídleného hada), Mayové jej používali jako významnouobětinu bohům.
Pro mnoho indiánských kmenů jsou kakaové boby důležitým vykuřovadlem, které používají při všech významných příležitostech, rituálních obřadech a kmenových událostech.
Dokáže nás spojit s bohy, navodit silnou spirituální a obřadnou atmosféru, posiluje naši duši a vytváří podmínky pro duchovní růst.
Při spalování vydává velmi příjemnou vůni upomínající na čerstvě uvařené kakao. Zaposlouchejte se do jeho vůně a ponořte se do fascinujících obrazů starých indiánských kultur Mayů, Aztéků, Toltéků či Cunů.

Čokoláda je jedno z nejoblíbenějších jídel na světě.
Pro představu, čokoláda tvoří 1% stravy západní populace.
Čokoláda bývá často spojována s příjemnými pocity, odměňováním se a obdarováváním blízkých, je potěšením pro všechny smysly. Nicméně velmi málo 'čokoholiků' kdy v životě ochutnalo to, z čeho veškerá čokoláda na světě pochází - syrové nepražené kakaové boby. Nepražené kakao chutná jako černá hořká čokoláda, neboť to je černá hořká čokoláda, pravá čokoláda!

Kakaové boby jsou sušená semena plodů kakaovníku Theobroma cacao (theobroma znamená v řečtině pokrm bohů), prekurzoru z něhož je všechna čokoláda fabrikována.
Masově produkovaná čokoláda vzniká pražením, kapalněním, mletím a následným smícháním kakaových bobů s rafinovaným cukrem, aditivy, mléčnými prášky, hydrogenovanými tuky, konzervanty a jinými dodatky a z původních hodnot nezbývá prakticky nic. Naopak, díky cukru a aditivům vzniká mnoho prázdných kalorií a psychických závislostí.
Nejlepší cestou jak využít výživných hodnot kakaa, a že jich není málo, je konzumovat ho v té nejčistší podobě jak ho vytvořila Matička Příroda, v podobě nepražených kakaových bobů.
Kakao se řadí mezi tzv. 'superfoods'. Obsahuje přibližně 300 chemicky identifikovatelných látek, což z něj činí jednu z nejkomplexnějších potravin planety.
Kakao obsahuje široké spektrum minerálů, vitamínů a antioxidantů.
Je zejména primárním zdrojem hořčíku a organické síry v přírodě, přičemž právě hořčík je považován za jeden z nejvíce nedostatkových minerálů v současné standardní stravě, vedoucí k přílišnému výskytu srdečních chorob.
Podle vědeckých výzkumů je také kakao nejbohatší plodinou na antioxidanty, obsahuje přibližně 10% flavonoidních antioxidantů, což je 2x více než červené víno a 3x více než zelený čaj. Je to také 20x více než v praženém standardním kakaovém prášku dostupném na trhu. Antioxidanty v syrovém kakau jsou vysoce stabilní a snadno vstřebatelné pro lidský organismus.
Kakao, respektive čokoláda, má na lidský organismus stimulující a povzbuzující účinky, často je spojována s láskou, potěšením, uvolněním a pocity štěstí.
Látky, které byly pro tyto účinky zkoumány vědci, jsou mimo jiné anandamid, arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin.
Anandamid je endogenní kanabinoid přirozeně přítomný v lidském mozku, spojený s pocity blaženosti nebo uvolnění - ananda kupříkladu znamená v sánskrtu blaženost.
Arginin je považován za přírodní viagru.
Tryptofan je esenciální aminokyselina, která je prekurzorem serotoninu, významného neurotransmiteru ovlivňujícím mimo jiné nálady a pocity.
Fenyletylamin, který bývá nazýván hormonem lásky a štěstí, je endogenní amfetamin.
Je syntetizován z aminokyseliny fenylalanin a je rovněž přítomen v kakau.
V mozku vyvolává uvolnění dopaminu, dalšího neurotransmiteru jež má vliv na nálady, ke zvýšené sekreci této látky dochází například při orgasmu.
Díky těmto chemickým látkám je čokoláda skutečným antidepresivem, navozujícím dobrou náladu, pocity štěstí a spokojenosti, včetně lehkých afrodisiakálních účinků. S tím souvisí známá tradice obdarovávání se čokoládovými pamlsky mezi milenci.
To vše v případě syrového kakaa v daleko větší míře než u běžné čokolády z praženého kakaa.
Kakao v sobě navíc skrývá MAO inhibitory (Monoamin Oxidase Inhibitory), které zpomalují odbourávání anandamidu a dalších neurotrasmitterů, zajišťující tím jejich setrvání v krevním oběhu, a tak umožňují delší trvání příjemné nálady.
Všechny tyto látky společně s hořčíkem a vitamíny řady B, které jsou důležité pro správnou funkci mozku, příznivě ovlivňují centrální nervový systém.
Kakao rovněž obsahuje vysoké množství theobrominu a zanedbatelné množství kofeinu.
Theobromin tvoří 1-2% obsahu kakaa.
Stimuluje centrální nervový systém, uvolňuje svalstvo a rozšiřuje cévy, díky čemuž napomáhá snižování krevního tlaku. Má asi ¼ stimulační síly jeho příbuzné molekuly kofeinu.
Stimuluje srdce a má diuretické účinky. Údaje o obsahu kofeinu se různí, ale všeobecně panuje shoda, že ho obsahuje velmi málo.
Dokonce však existují výzkumy prokazující, že pražené kakaové boby ve vařené vodě vyvolávají efekt podobný šálku černé kávy - vzrušení nervového systému a krevního oběhu demonstrované zrychleným tepem - kdežto syrové nepražené kakao žádný podobný účinek nevykazuje.
Čokoláda zapadla do škatulky 'špatných a nezdravých potravin', slabostí, které bychom si měli odříkat. Vede k nadváze, alergiím a způsobuje akné.
To vše je pravdou ovšem jen v případě masově produkovaných čokolád vyrobených z praženého a jinak přepracovaného kakaa s přídavkem cukru, mléka, ztužených tuků a aditiv.
Černá čokoláda bez rafinovaného cukru je zdravá.
Je více než pravděpodobné že alergie a akné jsou důsledkem spíše obsahu mléka, respektive mléčných derivátů a dalších lahůdek v čokoládě obsažených, neboť konzumace syrového kakaa žádné takové problémy nezpůsobuje.
Nepražené čisté kakao je skutečnou ambrózií, pokrmem bohů. Uchovává veškeré výživné látky v nezkažené podobě, neznehodnocené tepelnou úpravou ani jiným přepracováním.
Je to ta nejčokoládovější čokoláda na světě s neodolatelnou hořkou chutí.
Nepražené kakaové boby jsou pečlivě vybírané a ručně loupané.

Vy je můžete použít v řadě chutných receptů na dezerty a nápoje - např. mandlovo-kakaové mléko, kakaový krém z datlí a konopného semínka, kakaový krém z kakaového másla, kakaovo-kokosové kuličky s medem a kokosovým máslem a mnoho dalších - nebo je lze chroupat prostě tak jak jsou, zkrátka kakaové oříšky s neodolatelnou hořkou chutí ….

INGREDIENCE - Quinoa /Merlík Čilský/

5. března 2011 v 14:29 | Rákel |  ►Ingredience a recepty◄

Quinoa - poklad pro vaši kuchyni

Quinoa. Za exotickým názvem se skrývá tradiční jihoamerická plodina, kterou v poslední době objevuje celý svět. A neměla by uniknout ani vám - vysoký obsah řady hodnotných látek i široká možnost kuchyňské úpravy z ní dělá ideálního pomocníka pro zpestření jídelníčku, obzvláště pro vegetariány.

Kde se vzala?

Čím je pro nás pšenice, tím je pro Jižní Ameriku quinoa. Nenáročná plodina se pěstuje díky své odolnosti ve vysokohorských oblastech už více než šest tisíc let. Staří Inkové ji nazývali "matka zrno" a považovali ji za posvátnou. S oblibou z ní kvasili pálenku s názvem "chica". Exoticky znějící název získala quinoa díky zkomolenině původního jména španělskou výslovností. S objevitelskými výpravami docestovala v 19. století i do Evropy a odtud do zbytku světa a později se stala i jednou z důležitých potravin na mořských expedicích Thora Hyerdahla. Největšími pěstiteli jsou v současnosti Peru a Bolívie.

Co to vlastně je?

Drobná kulovitá zrna, která připomínají jáhly nebo kuskus, jsou semeny rostliny chenopodium quinoa, kterou česky nazýváme merlík čilský. Přestože vzhled rostliny i způsob použití semen svádí k zařazení mezi obiloviny, ve skutečnosti se jedná o pseudoobilovinu. Podobně jako z pohanky nebo amarantu z ní lze získat mouku, ale botanicky nepatří do čeledi lipnicovitých mezi klasické obiloviny. Výhodou pseudoobilovin je, ženeobsahují lepek a jsou proto vhodné pro ty, kteří trpí coeliakií.

Čím nám může prospět?

Na první pohled nenápadná quinoa patří mezi výživové "bomby". Může se pochlubit vysokým obsahem bílkovin (od 12 do 22 procent)a pyšní se i řadou vitamínů - např. beta-karotenem, vitamínem C, kyselinou listovou, thiaminem nebo riboflavinem. A aby toho nebylo málo, nabízí i nezanedbatelný zdroj minerálů, obsahuje vápník, železo, draslík, zinek nebo hořčík. Díky vláknině je i lehce stravitelná. Výše obsahu všech hodnotných látek u konkrétního vzorku quinoy záleží na kvalitě půdy a způsobu obhospodařování. I proto se vyplatí kupovat quinou v biokvalitě.

Proč by neměla chybět ve vegetariánském jídelníčku?

Stanete-li se vegetariánem, bude vaším stálým problémem a noční můrou dostatečný přísun aminokyselin. S quinoou se ale nemusíte bát - vysokým obsahem těchto látek se blíží sóje. Významný podíl aminokyseliny hystidinu je důležitý ve výživě kojenců a malých dětí.

Jak na ni?

Quinoa není náročná na přípravu, po uvaření má jemnou, nadýchanou strukturu a lehce oříškovou chuť. Vaří se asi 15 minut - dva díly vody na jeden díl quinoy. Její velkou výhodou je možnost úpravy jak naslano (s kořením, zeleninou), tak i nasladko (např na snídani s medem, ovocem, ořechy nebo rozinkami). Při pečení můžete část běžně používané mouky nahradit quinoovou a zvýšit tak výživovou hodnotu.
Olej z quinoy je díky významnému množství antioxidantů velmi stabilní a kvalitní. Vyvážený podíl aminokyselin spolu s vitamíny a vysokým obsahem bílkovin činí z quinoy neobvykle kompletní potravinu. Jako náhražka klasických obilovin se quinoa dokonce uplatňuje i v pivovarnictví - u nás zkoušeli vařit pivo s přídavkem quinoy například v Karlíně. A co vy, dali byste si jedno točené orosené quinoové?

INGREDIENCE - Lněné Semínko

5. března 2011 v 14:28 | Rákel |  ►Ingredience a recepty◄
Po staletí jsou lněná semínka součástí lidské stravy na celém světě, zejména pak na Středním východě, v Číně a v dalších zemích dálného východu. Vlákna ze stébel lnu využívají pro výrobu plátna.

Látky ve lněném semínku obsažené snižují hladinu cholesterolu a triglyceridů, zvyšují množství prospěšného druhu cholesterolu (HDL), zatímco hladina škodlivého druhu cholesterolu (LDL) klesá, a napomáhají prevenci aktivace krevních destiček, která může vést k arterioskleróze čili blokování arterií. Len rovněž pomáhá předcházet arytmiím neboli nepravidelnému srdečnímu tepu.

Lněná semínka obsahují 41% kvalitního, pro zdraví nezbytného tuku. Jsou bohatá na Omega-3 esenciální mastné kyseliny, které nás chrání před nemocemi srdce a cév, rakovinou a vysokou hladinou cholesterolu. Veškeré sacharidy jsou v semínku uloženy ve formě rozpustné i nerozpustné vlákniny, která je velmi důležitá pro správnou funkci střev, neboť upravuje trávení a má probiotické účinky. Semínko obsahuje také lignany - rostlinné látky které mají výrazně kladný efekt na imunitní systém. Lněné semínko obsahuje 100-násobné množství lignanů než jakákoliv jiná rostlinná potrava. Řídí vtok a odtok látek do buňky, je zdrojem energie pro svaly, prospívá pleti a vlasům, je silně protizánětlivé, zprostředkovává produkci hormonů a steroidů a jejich distribuci k buňkám.

Pravidelnou konzumací lněného semínka uděláte mnoho pro své dobré trávení, pro své srdce a cévy, pro svou imunitu i pro kvalitu svých vlasů a nehtů. Pro docílení kladného zdravotního efektu se doporučuje sníst 2-3 polévkové lžíce lněného semínka denně. Naše produkty Vám umožní si tuto porci zdraví dokonale vychutnat.

Tréninky na začátek

3. března 2011 v 16:25 | Rákel
Trénink A

  • kolo (nebo jiná aerobka)
  • dřepy na stroji - legpress >> (dřepy s velkou činkou)
  • přítahy spodní kladky k pasu - veslování
  • bench na stroji >> (benchpress)
  • rozpažování ve stoje
  • francouzký tlak v sedě
  • biceps s velkou činkou
  • břicho
  • kolo - cca 15 min.
  • strečink
Trénink B
  • kolo
  • shyby
  • výpady s jednoručkami >> (mrtvý tah)
  • zakopávání
  • kliky na bradlech
  • tlaky s jednoručkami na ramena
  • hyperextenze >> (mrtvý tah)
  • biceps s jednoručkami
  • kolo
  • břicho
  • strečink